top of page

Wandelen in IJsland: De 10 mooiste wandelingen in Zuid-IJsland

Het ruige landschap van IJsland verkennen kan op verschillende manieren worden gedaan, maar weinigen bieden dezelfde beloning als een wandeling. In deze blog delen we de 10 beste wandelroutes in Zuid-IJsland met jullie. Kom jij met ons mee wandelen in IJsland?


Er zijn tal van paden om te volgen over het zuiden van het eiland, die door smaragdgroene kloven, vulkanische bergen en ongelooflijke landschappen slingeren. Of je nu een ervaren wandelaar bent die op zoek is naar extreme uitdagingen, of een nieuwkomer die het rustig aan wil doen, de vele paden van IJsland hebben voor iedereen iets te bieden. Hier is een overzicht van de wandelingen in Zuid-IJsland die je sprakeloos zullen achterlaten!


1 - Fimmvörðuháls wandeling

Voor degenen die een extreme wandelervaring willen, is de Fimmvörðuháls Trail een uitstekende optie. Deze 25 km lange tocht biedt enkele van de meest dramatische landschappen in het land, waaronder gletsjers, ruige bergen, zwarte lavavelden en maar liefst 25 kolkende watervallen.


Locatie: Wandeling start bij de waterval Skógafoss and eindigt in de Þórsmörk vallei. Vertrek vroeg genoeg indien je niet wenst te overnachten in Þórsmörk! Bussen terug naar de Skogafoss waterval zijn beperkt, je reserveert best op voorhand.

Type wandeling: Van punt a naar b

Moeilijkheidsgraad: De Fimmvörðuháls-wandeling wordt beschouwd als een uitdagende trektocht. Het pad kan soms steil en rotsachtig zijn, en je moet goed voorbereid zijn met geschikte wandelschoenen, kleding en uitrusting. Het is aanbevolen voor ervaren wandelaars.

Afstand: 25 km

Tijd: 9 - 10 uur

Hoogtemeters: 1000 m

Hoogtepunten:

Tijdens de Fimmvörðuháls-wandeling kom je langs enkele van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van IJsland, waaronder de Eyjafjallajökull- en Mýrdalsjökull-gletsjers, zwarte lavavelden, de 12 Skógar-watervallen en de spectaculaire Þórsmörk-vallei.


In twee dagen?

Je kan niet in je tent slapen tijdens deze hike. Indien je deze hike in twee dagen wil afleggen kan je enkel in de lokale berghut slapen die halverwege de wandeling ligt.


In groep?

Tijdens onze groepsreis naar Zuid-IJsland wandelen wij steeds een deel van deze prachtige wandeling!


2 - Kristianartindar

De Kristínartindar-wandeling is een populaire trektocht in IJsland, die wandelaars naar het meest adembenemend uitzichtpunt in het Skaftafell Nationaal Park brengt. Deze wandeling biedt een prachtig panoramisch uitzicht op de vele gletsjertongen die van de grootste gletsjer van Europa afstromen.


Locatie: De Kristínartindar-wandeling begint in het Skaftafell Nationaal Park, in de buurt van de gletsjer Vatnajökull.

Type wandeling: Heen- en- terug wandeling

Moeilijkheidsgraad: De wandeling naar de top van Kristínartindar is moeilijk. Het pad is steil en rotsachtig zijn, dus goede wandelschoenen en ervaring met wandelen in bergachtig terrein zijn noodzakelijk.

Lengte: 17,9 km

Tijd: 6-8 uur

Hoogtemeters: 1215 m


In groep?

Tijdens onze 14 daagse groepsreis naar IJsland wandelen wij naar deze prachtige top.


3.- Porsmork

Het Þórsmörk-gebied, is een prachtige en populaire wandelbestemming in IJsland, gelegen tussen de gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull. Of je nu te voet of met de auto bent gekomen, zorg ervoor dat je genoeg tijd incalculeert voor Þórsmörk. Deze groene vallei ook wel gekend als het 'bos van Thor' heeft alles wat Ijsland heeft te bieden diepe kloven, gletsjertongen, watervallen, dikke gletsjerrivieren en zelfs bos! Er zijn tal van uitgestippelde wandelingen die je kan volgen van verschillende afstanden en verschillende moeilijkheden.


Hoe geraak ik in Þórsmörk?

Je kan Þórsmörk enkel bereiken met een hoge 4x4 wagen of met de highlandbus. Je moet namelijk meerdere rivieren oversteken om Þórsmörk te bereiken. De rivieren kunnen nog heel hoog staan in het begin van het zomerseizoen. Probeer deze plek dus niet te bereiken met een Dacia Duster!


1. Tindfjöll Circle

De Tindfjöll Circle, is een heen-en-terugwandeling rondom de bergen van Tindfjöll en eindigt met een Instagramwaardig uitzicht op de Thorsmork-vallei.


Locatie: Wandeling start en eindigt bij Slyppugil camping

Type wandeling: Luswandeling

Moeilijkheidsgraad: Deze wandeling is niet geschikt voor degene met hoogtevrees. Je zult hier op deze wandeling vele uitdagingen tegenkomen, waaronder smalle richels, steile morenen en afgronden, ruw terrein en meer.

Lengte: 9,5 km

Tijd: 4-6 uur


2. Stakkholtsgjá-kloof

Deze wandeling brengt je naar een spectaculaire kloof met hoge kliffen aan weerszijden en een stroom die erdoorheen stroomt. Je herkent deze kloof waarschijnlijk als je naar Game of Thrones hebt gekeken.


Locatie: Wandeling start en eindigt op volgende locatie.

Type wandeling: Heen en terug wandeling

Moeilijkheidsgraad: Medium

Lengte: 3 km

Tijd: 1,5 uur


3. Valahnukur berg


De top van de berg Valahnúkur heeft waarschijnlijk het mooiste uitzichten in Pórsmörk. Staande op de 465 meter hoge top heb je een 360-graden uitzichten op alle puntige groene bergen en de drie gletsjers. Het is de beste manier om een overzicht van de vallei te krijgen.


Locatie: Wandeling start aan de Volcano Huts

Type wandeling: Heen en terug wandeling

Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

Lengte: 4,3 km

Tijd: 1,45 uur

5 - Mount Esja

Mount Esja is een berg die je al kan spotten vanuit Reykjavik, hij is op zo'n 10 km gelegen van de hoofdstad. De berg is erg populair bij de lokale bevolking. Terwijl je Mount Esja beklimt, word je beloond met adembenemende uitzichten op Reykjavík, Faxaflói Bay en de omliggende landschappen. Op een heldere dag kun je zelfs de Snæfellsjökull-gletsjer in de verte zien.


Locatie: De wandeling begint meestal op de parkeerplaats bij de voet van Mount Esja. Het vertrekpunt is gemakkelijk bereikbaar vanuit Reykjavík, waardoor het een populaire dagtocht is vanuit de hoofdstad.

Type wandeling: Heen en terug wandeling.

Moeilijkheidsgraad: Afhankelijk van het seizoen, in de zomer gemiddeld, in de winter moeilijk

Lengte: 7,7 km km, 730 hm

Tijd: 2-4 uur


6- Landmanalaugar

Landmannalaugar is een prachtig natuurgebied in het binnenland van IJsland, bekend om zijn geothermische activiteit en kleurrijke landschappen. Landmannalaugar bevindt zich in het zuidwestelijke deel van het binnenland van IJsland, in de buurt van de rand van de vulkanische zone. Het is bereikbaar via onverharde wegen en is meestal toegankelijk vanaf juni tot september, afhankelijk van de weersomstandigheden. Landmannalaugar biedt een verscheidenheid aan wandelpaden, variërend van korte wandelingen tot meerdaagse trektochten. De meeste van deze wandelingen zijn dagtochten die je kunt maken vanuit het basiskamp in Landmannalaugar.


1. De Bláhnjúkur Loop Trail

De Bláhnjúkur Loop Trail is een prachtige wandelroute in het Landmannalaugar-gebied in IJsland.


Type Wandeling: Luswandeling

Moeilijkheidsgraad: De Bláhnjúkur Loop Trail heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Het pad kan op sommige plaatsen steil en rotsachtig zijn, maar over het algemeen is het geschikt voor wandelaars met een matige tot goede conditie. Er zijn delen van het pad waar je wat hoogteverschil moet overwinnen.

Lengte: 6 km, 350 hm

Tijd: 2,5 tot 4 uur


2. De Laugahraun Loop

De Laugahraun Loop is een prachtige wandelroute in een van de meest schilderachtige delen van IJsland. Het biedt wandelaars de kans om te genieten van de natuurlijke schoonheid en geothermische wonderen van het Landmannalaugar-gebied.

Type Wandeling: Luswandeling

Moeilijkheidsgraad: Over het algemeen heeft de Laugahraun Loop een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Het pad kan op sommige plaatsen enigszins rotsachtig en ongelijk zijn, maar het is over het algemeen geschikt voor wandelaars met een matige conditie.

Lengte: 4,3 km

Tijd: 2 uur


In groep?

Tijdens onze 14 daagse groepsreis rond IJsland wandelen wij de Bláhnjúkur lus in Landmanalaugar!


7- Pakgil

Þakgil is een groene kloof gelegen tussen de Mýrdalsjökull-gletsjer en de Mýrdalssandur-vlakte. Typerend voor Þakgil zijn de steile, bemoste wanden van de vele canyons. Het grote verschil met het immens populaire Fjadragljufur-canyon is dat je gewoon vrij kunt rondlopen in deze canyon en je niet langs de beschermde padjes moet wandelen.


Hoe geraak ik in Þakgil?

Je kan Þakgil enkel bereiken met de auto. Vanuit Vik rij je 5 km naar het Oosten totdat je op je linkerkant weg 214 tegenkomt. De weg is open voor alle type wagens, maar let op! Er liggen enorm veel putten en stenen op de weg, rij dus enorm langzaam zodat je de onderkant van je wagen niet beschadigd. In Þakgil zelf is er een camping waarop ook enkele kleine cottages staan die je kan huren. Blijf dus zeker een nachtje slapen in deze magische kloof!


1. Remundargil Ravijn (paarse route)

Deze tocht neemt je echt mee doorheen de canyons van Þakgil en trakteert je op de prachtige Remundargilsfoss waterval die in de canyon neerklettert, een aanrader!


Locatie: Camping in Þakgil

Type wandeling: luswandeling

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Lengte: 13 km

Tijd: 3-5 uur


2. De Mælifell vulkaan wandeling (rode route)

Tijdens deze wandeling wandel je langs Midfellshellir grot, de Leynir waterval, de Mælifell vulkaan en de Raufargil ravijn.


Locatie: Camping in Þakgil

Type wandeling: luswandeling

Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Lengte: 14 km

Tijd: 4-5 uur


3. Austurafretta (gele route)

Deze wandeltocht zal je trakteren op heel veel verschillende soort landschappen. De meerwaarde van deze wandeling is zeker en vast het prachtige zicht op de Kötlujökull gletsjer.


Locatie: Camping in Þakgil

Type wandeling: luswandeling

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Lengte: 17 km

Tijd: 6-8 uur


In groep?

Tijdens onze groepsreis naar Zuid-IJsland wandelen wij een combinatie van de gele en rode route!


8- Hvannadalshnúkur

De Hvannadalshnúkur-hike is een populaire wandeling naar de hoogste piek van IJsland, Hvannadalshnúkur, die zich bevindt op de Öræfajökull-gletsjer.


Locatie: Hvannadalshnúkur bevindt zich in het nationaal park Vatnajökull, in het zuidoosten van IJsland. Het is bereikbaar vanuit het dorp Höfn in Hornafjörður.

Type Wandeling: De Hvannadalshnúkur-hike is een bergbeklimming, en in feite is het de beklimming van een gletsjertop. Dit vereist meestal het gebruik van klimuitrusting en technische vaardigheden, zoals het gebruik van ijsbijlen en stijgijzers. Het is erg belangrijk dat je deze tocht met een ervaren gids te onderneemt

Moeilijkheidsgraad: Deze hike heeft een gevorderde moeilijkheidsgraad. Het beklimmen van een gletsjer en het oversteken van ijs- en sneeuwvlaktes vereist kennis van gletsjertechnieken en het kunnen navigeren in wisselende weersomstandigheden. Bovendien is het beklimmen van Hvannadalshnúkur fysiek veeleisend.

Lengte: 25 km, 2000 hm

Tijd: De totale tijd hangt af van factoren zoals de weersomstandigheden en de ervaring van de klimmers. Over het algemeen wordt verwacht dat de beklimming van Hvannadalshnúkur in één dag kan worden voltooid, met een totale tijdsduur van ongeveer 12-14 uur vanaf Höfn.

9-Glymur Waterval

Glymur, de op één na hoogste waterval van IJsland, vormt de ideale trekpleister voor wandelliefhebbers. Ondanks de nabijheid van Reykjavik is de waterval relatief rustig bezocht. Dit kan te wijten zijn aan de uitdagingen om Glymur te bereiken, die alleen te voet mogelijk zijn, en aan het feit dat de waterval grotendeels verborgen blijft in een smalle kloof.

De wandeling naar Glymur is eigenlijk het hoogtepunt van de reis ernaartoe. Het gebied en de uitzichten zijn majestueus en buitengewoon prachtig. Elke stap die je zet, brengt je dichter bij het verbazingwekkende panorama dat je uiteindelijk zult aanschouwen.


Locatie: De Glymur-watervalwandeling bevindt zich in het Hvalfjörður (Whale Fjord) gebied, ongeveer 1-1,5 uur rijden ten noorden van Reykjavik, de hoofdstad van IJsland.

Type Wandeling: De Glymur-wandeling is een heen-en-terug-wandeling.

Moeilijkheidsgraad: De wandeling wordt over het algemeen beschouwd als gematigd tot enigszins moeilijk vanwege enkele uitdagende terreinfuncties, waaronder een steile beklimming en een rivieroversteek. Er zijn kettingen en touwen om je te helpen bij de rivieroversteek en het steile deel van de wandeling, maar wees voorbereid op enige fysieke inspanning.

Lengte: 7 kilometer, heen en terug, 400 hm

Tijd: 2,5 tot 4 uur

In groep? Tijdens al onze IJsland reizen hiken wij naar de Glymur waterval.


10- Haifoss waterval

De Haifoss-wandeling in IJsland ontsluit de majestueuze pracht van Haifoss, een van de hoogste watervallen van het land. Deze waterval wordt omlijst door de adembenemende Háifosskloof en wordt gevoed door de krachtige Fossá-rivier, die zich een weg baant door de ruige IJslandse Hooglanden.


Locatie: Haifoss bevindt zich in het zuiden van IJsland, in de Þjórsárdalur-vallei. Het ligt in de IJslandse hooglanden en is ongeveer 2-3 uur rijden van Reykjavik, afhankelijk van de wegomstandigheden.

Soort Wandeling: De Haifoss-wandeling is een heen-en-terug wandelpad, wat betekent dat je dezelfde route terug volgt naar het startpunt.

Moeilijkheidsgraad: De wandeling wordt als matig uitdagend beschouwd. Het omvat enkele steile en rotsachtige secties, evenals rivierovergangen. Wandelaars moeten een redelijk fitnessniveau hebben en voorbereid zijn op oneffen terrein.

Lengte: De totale afstand van de wandeling is ongeveer 4-5 kilometer heen, dus hetzelfde voor de terugweg.

Tijd: 2-4 uur


509 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page