top of page

Hoe kies ik een goede bergwandelschoen?Ga je de bergen in? Dan is één van de belangrijkste items in je uitrusting je bergwandelschoenen. Deze schoenen zijn speciaal ontworpen om je voeten te beschermen en ondersteunen tijdens het wandelen op ruw en oneffen terrein. 


Waarom zijn bergwandelschoenen belangrijk?

Wandelen in de bergen is anders dan wandelen op vlakke ondergronden. Op ruwe en oneffen terrein worden je voeten blootgesteld aan allerlei obstakels, zoals rotsen, boomwortels en steile hellingen. Dit kan leiden tot vermoeidheid, blaren en zelfs blessures. Bergwandelschoenen zijn speciaal ontworpen om deze obstakels te overwinnen en je voeten te beschermen tegen de elementen.

Een goede bergwandelschoen biedt steun aan je voeten en enkels, wat je nodig hebt om stabiel te blijven op steile hellingen. Ze hebben ook een goede grip op de ondergrond, zodat je niet uitglijdt op rotsachtige ondergronden of natte paden.


Vier types


Het type dat je voor je wandeling kiest, hangt af van de paden die je bewandelt. Wandelschoenen worden onderverdeeld in vier categorieën: A, AB, B en C. 


Categorie A: wandelschoenen voor vlakterrein

Voor korte tochtjes bij mooi weer op vlak of licht hellend terrein. Zijn wandelschoenen met een zeer flexibele zool

laag uitgesneden model, met zeer zacht/flexibel bovenmateriaal en grotendeels synthetisch. Perfect voor: City trip naar Oslo.Scarpa Mojito trail gtx wideCategorie AB: Wandelen op gemakkelijke paden in de bergen

Maak je stevigere wandelingen in de vrije natuur, zonder al teveel hoogtemeters en rotsachtig terrein. Ga dan voor level AB met een hoge of middelhoge schacht. Deze wandelschoenen hebben een flexibele zool, zijn laag of half uitgesneden, bestaan ui flexibel bovenmateriaal en zijn over het algemeen meer synthetisch.


Categorie B: Wandelschoenen voor dagtochten in bergachtige gebieden

Wandelschoen voor middelzware en moeilijke wandelpaden in de middelgebergten of de Alpen. Op steenachtige, rotsachtige paden met boomwortels. Deze wandelschoenen hebben zolen die een goed compromis bieden tussen flexibiliteit (goed afrollen) en stijfheid (voor moeilijkere trails), zijn half uitgesneden of hoog uitgesneden. Hebben een soepel maar stabiel bovenmateriaal, vaak een mix van leer/kunststof.
Hangwag Alta Bunion GTX


Categorie B/C: Wandelschoenen voor trektochten in bergachtige gebieden

Wandelschoenen voor langeafstandstrekking paden met een zware bepakking en door bergachtig terrein of off-trail in het achterland. Op steenachtige, rotsachtige paden met boomwortels. 

Stijvere zool met goede demping, hoger bovenwerk voor stabiliteit aan de enkel, bestaat uit robuust en stabiliserend bovenmateriaal, meestal van leer. 

Waar moet je op letten bij het kiezen van bergwandelschoenen?


Bij het kiezen van de juiste bergwandelschoen zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden:


Pasvorm

De pasvorm van de schoen is erg belangrijk. Je wilt niet dat je voeten gaan schuiven in de schoen of dat er te veel druk ontstaat op bepaalde delen van je voet.  De algemene regel is dat je je bergschoen een maatje groter koopt dan je normale schoenmaat. Je moet je tenen goed kunnen bewegen, maar de voet moet wel nauw aansluiten. 

Al meteen als je ze past, moeten wandelschoenen comfortabel zitten en je voeten goed ondersteunen. Een toptip: “Pas schoenen aan het eind van de dag, met een paar sokken die geschikt zijn voor wandelingen en trektochten. Tijdens het wandelen, zwellen je voeten altijd een beetje. ”

Bestel je schoen dus zeker niet online en kies ook niet al op voorhand een schoen uit. De pasvorm van een wandelschoen verschilt bij elk merk! Sommige merken passen beter bij je voet dan andere. 


Hoogte: 

De hoogte van de schoen is afhankelijk van het type terrein waarop je gaat wandelen. Voor lichtere wandelingen volstaan lagere schoenen, terwijl bij zwaardere wandelingen op ruiger terrein een hogere schoen de enkels beter beschermt.

Hogere wandelschoenen zijn verplicht als je aan al onze activiteiten wil deelnemen. 


Materiaal: 

Het materiaal van de schoen bepaalt de duurzaamheid en het ademend vermogen van de schoen. Kies voor materialen die bestand zijn tegen slijtage en die goed ventileren om je voeten droog te houden.

Een ledere wandelschoen gaat doorgaans veel langer mee dan en synthetische. Verder bepaalt het membraam van de schoen of hij waterdicht is of niet. Meeste wandelschoenen hebben een GTX (Gore-Tex) membraam, dat ervoor zorgt dat de schoen goed waterdicht is en tegelijk ook ademt. Voor onze reizen in het hoge Noorden raden we wandelschoenen met een GTX membraam aan!


Off the Beaten Path approved brands: 

Hanwag, Lowa, Meindl, Scarpa, Berghen, Boreal


Prijs: 

Voor een goede bergschoen betaal je tussen de 150-250€. Dat is veel maar een goede bergschoen gaat lang mee. Indien je liever niet direct zo'n grote investering wil doen kan je altijd een hoge wandelschoen in de Decathlon kopen. Weet wel dat deze wandelschoenen minder waterdicht zijn en ook sneller verslijten.


LOOP JE SCHOENEN GOED IN! 

Stap 1: Wandel er in huis mee rond

Stap 2: Draag ze in het dagelijks leven

Stap 3: Maak enkele dagwandeling (10-15km)45 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page