top of page

Onze 5 favorieten wandelingen in Centraal-Noorwegen

Bijgewerkt op: 8 nov. 2023

De variatie aan wandelmogelijkheden in Noorwegen is enorm. Er is voor elk wat wils van echte alpiene tochten tot gemakkelijke vallei wandelingen. Eén ding is zeker de natuur in Noorwegen stelt nooit teleur. In deze blog stellen wij onze 5 favorieten wandelingen in Centraal-Noorwegen voor.


1. Molden (7.7 km , 4 uur)

Eerste viewpoint
Foto: Babeth Albert

Lengte: 7.7 km

Duur: 4 uur

Hoogtemeters: 600m stijgen en dalen

Startpunt: Mollandsmarki

Eindpunt: Mollandsmarki

Heen en terug pad

Niveau: Gemiddeld


Molden wordt vaak het mooiste uitzichtpunt van het Sognefjord genoemd en terecht het uitzicht op de fjorden, het Jotunheimen en de Jostedalbreen gletsjer is overweldigend. Deze wandeling stond niet op onze planning, maar hebben we eerder toevallig ondernomen omdat we op de parking van de wandeling sliepen. De wandeling vertrekt aan de parking aan de weg in Mollandsmarki. Tijdens de eerste kilometers van de wandeling loop je door het bos, het eerste uitzichtpunt kom je al na een halfuur tegen. Niet veel later kom je aan de boomgrens en loop je verder richting de oude zomerboerderij Svarthiller. Vanaf Svarthiller heb je een prachtig zicht op het sognefjord. Vanaf de zomerboerderij is het niet veel verder meer naar de top van Molden (1118m). Vanop de top heb je verschillende uitzichtpunten, je loopt best rond de hele bergtop om te genieten van het uitzicht in alle richtingen. Kijk je richting het noorden dan zie je de karakteristieke berg Hesten. In het oosten zie je de binnenste arm van de Sognefjord genaamd Lustrafjorden achter het fjord rijst het Jotunheimen Nationaal Park op met de hoogste bergen van Noorwegen. In het zuidwesten zie je Urnes en heb je zicht op de Jostedalsbreen gletsjer. Deze wandeling is perfect als je de twee nationale parken (Jotunheim en Jostedalsbreen) gaat bezoeken aangezien je een heel mooi overzicht hebt over de gebieden. Op een heldere zomernacht kan een reis naar Molden een echt avontuur zijn. Neem eten en warme kleding mee en zie de zon om ongeveer 4.00 uur 's ochtends boven de bergen in Jotunheimen opkomen!


Meer informatie:

Foto: Babeth Albert

2. BUeRbeen VALLEI (6 km, 4 uur)

Lengte: 6 km

Totale stijging: 600 meter

Totale wandeltijd: 4 uur

Startpunt: Parking Buer

Eindpunt: Parking Buer

Heen en terug pad

Niveau: Gemiddeld

Deze wandeling is erg populair en terecht want het zicht op het blauwe ijs van de Buerbeen is echt fantastisch. De wandeling ligt vlak bij Odda in het Hardangerfjord, de uitvalbasis voor de bekende Trolltunga hike. De wandeling start vanop een grote betalende parking in Buer, er is hier ook de mogelijkheid om te overnachten op de parking in een camper. Het eerste deel van de wandeling loopt door het bos, je loopt steeds langs een kolkende smeltwaterrivier die je regelmatig moet oversteken met de hulp van planken en ijzeren bruggetjes. Eens het bos uit begint het echte klimwerk! De gletsjer heeft hier de vallei goed gepolijst want de vele rotsblokken zijn erg glad. Op het pad zal je dus regelmatig touwen tegenkomen die je kunnen helpen om naar boven te klimmen. Tijdens de wandeling heb je steeds zicht op de blauwe Buerbeen gletsjer en hoe dichter je komt hoe mooier het wordt. Aan het einde van de wandeling kom je aan de voet van de gletsjer en kan je op één van de vele rotsblokken genieten van het uitzicht. Als je wil kan je vanaf hier ook het ijs op met een gids. Wij waren zo stom om onze gletsjeruitrusting in de auto te laten liggen, want van zodra we boven stonden begon het te kriebelen (ik ben een ervaren gletsjergids). Wij raden het dus iedereen aan om een professional in te huren en het ijs op te gaan.


Meer informatie:


3. Nigardsbreen Gletsjer

Lengte: 6 km

Totale stijging: 150 meter

Totale wandeltijd: 2 uur

Startpunt: Parking Nigardsbreen

Eindpunt: Parking Nigardsbreen

Heen en terug pad

Niveau: Makkelijk

Indien je op de gletsjer gaat met gids reken je best een 5-6 tal uur.

Foto: Babeth Albert

De Nigardsbreen is de meest toegankelijke gletsjertong van de Jostedalsbreen gletsjer. Deze gletsjer is geschikt voor iedereen die graag een keer een gletsjer wil trotseren (enkel met ervaren gids!). Een andere mogelijkheid is om juist te wandelen naar de voet van de gletsjer. Wij namen onze vrienden mee de gletsjer op (ik ben een ervaren gletsjergids!), wat een prachtige gletsjer vallei is dit!

De wandeling richting de gletsjer start vanop de parking waarvoor je zo'n 40 NOK betaalt. Indien je het graag rustig aan doet kan je ook een bootje nemen richting de gletsjer en dan doe je er maar 20 minuten over om aan de gletsjer te komen. Indien je van de parking vertrekt kost het je zo'n 40 minuten. Tijdens de wandeling loop je langs het blauwe Nigardsbrevatnet gletsjermeer. De gletsjervallei is echt prachtig hier, het gneiss gesteente is zo mooi gepolijst door de gletsjer wat een gladde ondergrond vormt. Aangekomen aan de voet van de gletsjer worden we verwelkomt door een prachtige ijsgrot. Deze ijsgrot is gevormd door het smeltwater van de gletsjer, die zicht een weg doorheen het ijs heeft gecreëerd. Let op! Ijsgrotten zijn super instabiel in de zomer, het is erg gevaarlijk om onder de ijsgrot te wandelen.

Foto: Babeth Albert

Na ons bezoekje aan de ijsgrot wandelen we nog een stukje verder, zodat we een makkelijk plekje vinden om de gletsjer op te wandelen. Alvorens we de gletsjer op gaan doen we onze stijgijzers en harnas aan. We leggen even uit hoe je precies met stijgijzers op ijs moet wandelen en dan zetten we onze eerste stappen op het ijs. Wij bleven zo'n tweetal uur op het ijs, genoeg tijd om de meeste gletsjerformaties zoals moulins en gletsjerspleten te bewonderen.


4. Oksen (12 km, 6 uur)

Lengte: 12 km

Totale stijging: 1000 meter

Totale wandeltijd: 6 uur

Startpunt: Parking Tjofolt

Eindpunt: Parking Tjofolt

Heen en terug pad

Niveau: Uitdagend

Foto:: Babeth Albert

Deze wandeling geeft je een adembenemende uitzicht op het bekende Hardangerfjord. Deze 6 uur lange wandeling is veeleisend, maar het adembenemende uitzicht vanaf de top is elke stap waard. De wandeling start op het parkeerterrein van Tjoflot, dit is een privé parking en er wordt een kleine tol gevraagd om hier te mogen parkeren. Na een stevige lunch trekken wij onze wandelschoenen aan om deze berg te bedwingen. De wandeling start met een kronkelend pad doorheen het bos, de klim is zachtjes en we wandelen aan een stevig tempo doorheen het bos. Na een uurtje bereiken we de boomgrens en krijgen we ons doel in zicht. Vanaf hier wordt het terrein steeds steiler. We laden onszelf nog even op met enkele frambozen die we langs het pad vinden en starten onze klim. Het duurt een kleine twee uur tot we de top bereiken en worden getrakteerd met 360° aan uitzicht. We genieten volop van het avondzonnetje en het uitzicht alvorens we terug naar beneden keren.


Meer informatie:

Foto: Babeth Albert

Foto: Babeth Albert

5. Bondhusvatnet

Lengte: 7.5 km (tot Bondhusvatnet meer), 9,5 km ( tot het einde van het Bondhusvatnet-meer) en 13 km (tot het morene veld onder de Bondhusbrea-gletsjer).

Totale stijging: 160m, 190m, 320m

Totale wandeltijd: 2 uur, 3 uur of 4 uur

Startpunt: Parking Bondhusdalen-vallei

Eindpunt: Parking Bondhusdalen-vallei.

Heen en terug pad

Niveau: Makkelijk

Foto: Babeth Albert

Vanaf de parkeerplaats is er een goede grindweg naar het turquoise gletsjermeer Lake Bondhusvatnet. Ons doel vandaag was de Bondhus gletsjer bereiken, aangezien de gletsjer vaak wordt genoemd als de beste locatie voor om te gletsjerklimmen in Noorwegen . Het pad is heel makkelijk om op te wandelen en na een klein uurtje staan we voor het prachtige meer. We lopen helemaal tot het einde van het meer waar er zich een mooi strandje bevindt. We beslissen te lunchen op dit strandje en te genieten van het uitzicht. Na een lekkere adventure food maaltijd zetten we onze weg verder richting het morene veld. We lopen door het bos en zien de Bondhus gletsjer naar ons lonken. We lopen het morene veld op, maar merken al snel op dat we niet voldoende tijd hebben om helemaal tot aan de gletsjer te wandelen. We vinden dit absoluut niet erg, want we hebben ongelofelijk genoten van de wandeling. We keren dus moe en voldaan terug naar auto.


Meer informatie:


Foto: Babeth Albert

Veel wandelplezier!


Lore


179 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page