top of page

Top vijf Off the Beaten Path must visits in Zuid-Ijsland

Bijgewerkt op: 16 dec. 2022

De Golden Circle, Skogafoss, Black Sand Beach, de Diamond Beach,... allemaal standaard stops als je een tour doorheen Zuid-Ijsland boekt. Mooi dat zeker, uniek iets minder. Verwacht veel andere reizigers op deze stopovers, want jij bent niet de enige die dat ene Instagram kiekje wilt. Als echte Ijslandkenners nemen wij jullie mee naar onze favorieten Off the Beaten Path plekjes in Zuid-Ijsland.


Lore neemt jullie doorheen deze post mee naar haar favorieten geheimen plekjes in Zuid-Ijsland. Ze heeft een tijdje in het zuiden van Ijsland gewoond en kent de streek als geen andere. Indien je van plan bent door Ijsland te reizen raden we het boek Walking and Trekking in Iceland van Cicerone aan.


1. Þakgil


Þakgil is een groene kloof gelegen tussen de Mýrdalsjökull-gletsjer en de Mýrdalssandur-vlakte. Typerend voor Þakgil zijn de steile, bemoste wanden van de vele canyons. Het grote verschil met het immens populaire Fjadragljufur-canyon is dat je gewoon vrij kunt rondlopen in deze canyon en je niet langs de beschermde padjes moet wandelen.


Je kan Þakgil enkel bereiken met de auto. Vanuit Vik rij je 5 km naar het Oosten totdat je op je linkerkant weg 214 tegenkomt. De weg is open voor alle type wagens, maar let op! Er liggen enorm veel putten en stenen op de weg, rij dus enorm langzaam zodat je de onderkant van je wagen niet beschadigd. In Þakgil zelf is er een camping waarop ook enkele kleine cottages staan die je kan huren. Blijf dus zeker een nachtje slapen in deze magische kloof!


Vanuit Þakgil vertrekken drie verschillende wandelingen van 12,5 km, 13,5 km en 17 km. De populairste is de Remundargil Ravijn (paarse route) van 12,5 km deze tocht neemt je echt mee doorheen de canyons van Þakgil en trakteert je op de prachtige Remundargilsfoss waterval die in de canyon neerklettert, een aanrader! Kies je voor de Mælifell vulkaan wandeling van 13,5 km (rode route) wandel je langs Midfellshellir grot, de Leynir waterval, de Mælifell vulkaan en de Raufargil ravijn. De 17 km lange wandeltocht Austurafretta (gele route) zal je trakteren op heel veel verschillende soort landschappen. De meerwaarde van deze extra kilometers is zeker en vast het prachtige zicht op de Kötlujökull gletsjer.


Mælifell vulkaan. Foto: Kevin Pagès


2. FimmvörðuhálsDe Fimmvörðuháls beter bekend als de 26 watervallen wandeling is en bergpas gelegen tussen de gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull. Het is een extra etappe die je kan toevoegen aan de bekende Laugavegur trektocht. Met zijn 25 km en zijn 1000m in hoogteverschil is het een pittige hike van ongeveer 9 uur, maar als ervaren hiker goed te doen als je deze start aan Skogarfoss. Langs deze kant hoef je niet echt stevig te klimmen. Persoonlijk vind ik deze tocht echt een must do als je van plan bent de Laugavegur te lopen. Je start aan de bekende Skogarfoss waar je jezelf echt nog tussen de toeristen waant. Naarmate de kilometers verdwijnen de toeristen en passeer je de ene indrukwekkende waterval na de andere. Eens je de laatste waterval bent gepasseerd is het nog enkele kilometers tot de berghut waar je even kan rusten en lunchen. Na een heerlijke lunch is het tijd voor het echte werk want het is tijd om wat sneeuwveldjes over te lopen, wees hier steeds voorzichtig want de weg is glad! Na de sneeuwveldjes zijn we op de pass, eens je de pass hebt bereikt zitten er al aardig wat kilometer in de benen en kan de afdaling beginnen. Bij de afdaling passeer je de twee recent gevormde vulkaankrater Magni en Móði. Deze kraters werden gevormd tijdens de bekende uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010. Naarmate de afdaling vordert krijg je steeds een beter zicht over het groene Þórsmörk. Eens in Þórsmörk heb je verschillende opties je kan de bus terug nemen naar je beginpunt, een nachtje verblijven op één van de 5 campings in Þórsmörk of je voorbereiden op de volgende etappe van de Laugavegur.


Meer informatie over deze wandeling: Walking and trekking in Iceland

3. Þórsmörk

Þórsmörk het eindpunt van de Fimmvörðuháls wandeling, kan je ook bereiken met een hoge 4x4 wagen of met de highlandbus. Om deze prachtige plek te bereiken moet je meerdere rivieren oversteken, die in begin van het zomerseizoen nog heel erg hoog kunnen staan. Probeer deze plek dus niet te bereiken met een Dacia Duster!


Of je nu te voet of met de auto bent gekomen, zorg ervoor dat je genoeg tijd incalculeert voor Þórsmörk. Deze groene vallei ook wel gekend als het 'bos van Thor' heeft alles wat Ijsland heeft te bieden diepe kloven, gletsjertongen, watervallen, dikke gletsjerrivieren en zelfs bos! Er zijn tal van uitgestippelde wandelingen die je kan volgen van verschillende afstanden en verschillende moeilijkheden.


Heb je weinig tijd? Ga dan voor de Þórsmörk panorama route van 2 uur hierbij wandel je de Valahnúkur berg op en krijg je een panoramisch zicht over Þórsmörk. Genoeg tijd ingepland en zin in wat avontuur? Ga dan voor de Tindfjöll cirkel een wandeling van 4-5 uur die iets uitdagender is. Tijdens deze wandeling loop je langs de Tindfjöll bergen via smalle richels en steile kliffen. De highlight van deze wandeling is het zicht vanop de Stangarháls bergkam en de verschillende passage langs de gletsjertongen.


4. Skaftafell

Skaftafell is op zich niet echt Off The Beaten Path, maar de mogelijkheden vanuit Skaftafell zijn dat wel. Ga niet enkel voor de bekende wandeling naar de Svartifoss waterval (5,5 km, 2u), maar neem je tijd om het gebied te ontdekken. De uitzichten op de verschillende gletsjertongen zijn echt uitzonderlijk mooi en je waant je echt alleen op de wereld.


Mijn favorieten de uitdagende wandeling naar Skerholl (15,8 km, 4-5u) en Kristinartindar (17,9 km, 7-8u), beide geven je een ongelofelijk zicht op de gletsjertongen Skaftafelljökull, Morsarjökull en Skeirdararjökull. Beide wandelingen zijn zeer uitdagend en zonder een gemarkeerd pad, je moet dus gebruik maken van je eigen gevoel voor oriëntatie. Doe deze wandelingen dus niet bij slecht weer, regen en wind kunnen je tocht echt zeer moeilijk maken.


De echte avonturiers kunnen vanuit Skaftafell een zware tocht doen naar de hoogste top van Ijsland, Hvannadalshnúkur. De top bevindt zich op Öræfajökull en is 2110 meter hoog. Deze onvergetelijke wandeling zal jou uithoudingsvermogen en wilskracht echt ten proef stellen aangezien het grootste deel van de wandeling over de gletsjer loopt en je 2000m moet stijgen en dalen op één dag. Deze wandeling wordt steeds binnen een dag gedaan en wordt enkel gedaan in het voorjaar mei-juni. Als je weinig ervaring hebt met gletsjers doe je deze tocht best met een gids. Bij Icelandic Mountain Guides organiseren ze deze tochten op regelmatige basis. Indien een gletsjer beklimming van 2000m toch iets teveel is, kan je ook steeds een korter gletsjer beklimming doen op de Fjalljökull. Misschien kom je Lore wel tegen, want in de zomer staat zij steeds met vol enthousiasme groepen te begeleiden op deze prachtige gletsjer.5. Sudurland

Een plek dat door vele reizigers wordt vergeten is het gebied rond Reykjavik. Het gebied is erg populair onder de Ijslanders, dus minder off te beaten path. Toch wel erg de moeite omdat deze streek echt ongekend en onbemind is bij de toeristen. Bij mooi weer zal je dus niet de enige zijn die de berg Helgafell (1-2u) opwandelt, maar waarschijnlijk wel de enige buitenlander. Vanop de top van de berg Helgafell heb je een prachtig zicht op Reykjavik, echt de perfecte wandeling voor je eerste dag in Ijsland. Een andere aanrader is de wandeling naar de eenzame vulkaan Keilir (3-4u), deze vulkaan is omringt door een oud lavaveld. Ook hier zullen de uitzichten vanop de vulkaan al je verwachtingen overtreffen. De recent uitgebarsten vulkaan Geldingadalir, moet je uiteraard ook gezien hebben. Zelf als deze vulkaan niet actief is is de site enorm impressionant. Je ziet echt hoe een vulkaan op een erg korte periode het landschap volledig kan transformeren.


Meer info:Veel plezier met het verder uitstippelen van je tocht! Aarzel niet ons te contacteren als je meer vragen hebt of hulp nodig hebt bij het plannen van je reis naar Ijsland.

Kyra, Jonas en Lore280 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page